Doradzamy jak kupić prawdziwy Polski miód.

Poradnik fana naturalnej słodkości!

 

Podział miodu.

Miody dzielimy na miody nektarowe (kwiatowe) i miody spadziowe.

Miody nektarowe jak sama nazwa wskazuje powstają z nektaru roślin, miody spadziowe natomiast są zbierane przez pszczoły z wydzieliny mszyc lub czerwców w połączeniu z sokiem komórkowym, które pasożytują na drzewach. Miody spadziowe dzielimy na iglaste i liściaste.

 

Miód a zdrowie.

Jak wiadomo miód jako środek leczniczy stosowany był już za czasów Starożytnego Egiptu.

Nie bez powodu. Każdy miód ma swoje właściwości lecznicze, które pomagają w leczeniu różnych chorób schorzeń jak i pomaga im zapobiegać. Miód w połączeniu z czosnkiem i cytryną może momentalnie postawić nas na nogi podczas przeziębienia. Ale przeziębienie nie jest jedyną dolegliwością, na którą warto użyć miodu ale o tym dalej…

 

  Zastosowanie w lecznictwie. Miód właściwości.

 

Herbata z miodem i cytryną.

Miody nektarowe.                                                                                                        

 

Miód wielokwiatowy – bardzo różnorodny w swoim składzie. Barwa może również być różnorodna, żółty lub jasnobrązowy. Antyalergiczny, regulujący ciśnienie.

Miód lipowy – Kolor bursztynowy a po skrystalizowaniu jasny. Ma działanie rozgrzewające, przeciwgorączkowe, wykrztuśne. Polecany przy przeziębieniach i grypie.

Miód rzepakowy – Kolor jasnożółty w stanie płynnym, po skrystalizowaniu  bardzo jasny, biały. Kremowany bardzo dobrze się smaruje. Polecany w chorobach układu krwionośnego, niewydolności krążenia, miażdżycy i chorobach dróg żółciowych.

Miód gryczany – ostry w smaku, specyficzny. Kolor bardzo ciemny, czarny. Po skrystalizowaniu brązowy, jasnobrązowy. Uzupełnia niedobór żelaza. Pomocny w chorobach układu krążenia, miażdżycy, przy złamaniach kości, zawiera rutynę.

Miód wrzosowy – w stanie płynnym kolor bursztynowy, po skrystalizowaniu brunatny z konsystencją galaretki. Stosowany przy zapaleniach dróg moczowych i kamicy nerkowej

Miód malinowy – płynny o barwie złocistej, po skrystalizowaniu bardzo jasny. Działa napotnie i przeciwgorączkowo  przez co jest polecany na przeziębienia. Pomaga w niedokrwistości.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Miód akacjowy – Przed skrystalizowaniem bardzo jasny, słomkowy. Jest miodem, który bardzo długo się nie krystalizuje. Stosowany przy problemach z układem pokarmowym, wspomaga trawienie, zapobiega wrzodom żołądka. Jest również moczopędny i bakteriobójczy.

Miód mniszkowy – Ma barwę jasnożółtą. Wykorzystywany w stanach wyczerpania psychicznego, niedokrwistości, w chorobach wątroby i dróg żółciowych.

Miód z pyłkiem – Miód wymieszany z pyłkiem kwiatowym. polecany jest dla osób starszych w okresach przemęczenia, pozwala skrócić okres rekonwalescencji po przebytych chorobach, zwiększa szybkość regeneracji organizmu.

Miód nawłociowy - Miód o ciemno lub jasnozółtej, bursztynowej barwie. Polecany na stany zapalne i problemy z układem moczowym.

 


 


 

 

 

 Miody spadziowe.

 

Spadź iglasta – barwa ciemnozielona, czarna a po skrystalizowaniu ciemnobrązowy. Polecany przy leczeniu stanów zapalnych i chorobach górnych dróg oddechowych.

Spadź liściasta – barwa herbaciana, złocista. Ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Polecany przy chorobach dróg moczowych.                                                                              

 

Krystalizacja miodu.

Miód ze względu na swoje właściwości z upływem czasu zmienia stan skupienia z płynnego na stały co nazywa się krystalizacją. Miód staje się twardy co jest naturalnym procesem.                       

 

Konfekcjonowanie i dekrystalizacja miodu.

Po miodobraniu najczęściej miód umieszczany jest w dużych beczkach. Wraz z czasem miód zmienia swój stan z płynnego na stały (krystalizuje się). Konfekcjonuje się go z opakowań zbiorczych poprzez dekrystalizację.

Dekrystalizacja jest to podgrzanie miodu aby miód skrystalizowany (krupiec) przeszedł w stan płynny (patoka) aby go umieścić np. w słoikach. Aby zachować wszystkie właściwości miodu nie należy przekraczać temperatury 40 °C.

Miód, który został odpowiednio zdekrystalizowany skrystalizuję się po czasie ponownie.

  

Wysoka temperatura = zabójca właściwości miodu.

Miód poddany temperaturze powyżej 40 °C zostaje przegrzany a co za tym idzie traci on swoje właściwości lecznicze.

 

   Miód, pyłek i propolis.

Miód, pyłek i propolis.

 

Jak rozpoznać przegrzany miód?

Miód, który jest przegrzany nie skrystalizuje się. Przez cały czas będzie płynny o konsystencji zupy.

  

Kremowanie miodu, co to takiego?

Kremowanie jest to odpowiednie mieszanie miodu przez dany czas w trakcie krystalizacji dzięki temu rozbijamy kryształki miodu na mniejsze. Taki miód przybiera konsystencje masła i bardzo dobrze się smaruje. Podczas kremowania miód zachowuje swoje wszystkie właściwości.

 

Na co uważać podczas zakupu miodu?

Kupując miód w supermarkecie lub innym sklepie musimy uważać na to co jest napisane na etykiecie. Jeżeli cena jest bardzo niska to prawdopodobnie jest to miód produkowany przez „polskie fabrykopasieki”, który pochodzi z krajów UE lub poza nich (czyt. Głównie z Chin). Taki miód może posiadać w sobie ołów lub inne tego typu rzeczy.

W sklepach można trafić także na miód sztuczny. Jest to po prostu syrop z cukru.

Są też miody z Polskich pasiek. Można je poznać po oznaczeniu na etykiecie, że jest to produkt Polski  i oczywiście po cenie.

Są też różnego rodzaju EKOsklepy, w których miód (nie zawsze) jest z 2 razy droższy niż miód (Polski) z nie eko sklepu a  3 razy droższy niż bezpośrednio od pszczelarza.

Kupując bezpośrednio od pszczelarza, gdy kupujemy okazyjnie (przez przypadek wpadliśmy na pszczelarza) powinniśmy zwracać uwagę na to czy posiada on etykiety na słoikach z adresem i innymi informacjami. Mamy wtedy pewność, że gdy będziemy mieli zastrzeżenia to będziemy mieli kontakt do sprzedającego.

Należy także zwracać uwagę czy w ofercie są też miody, które się krystalizują co da nam pewność, że miody nie są przegrzane.

Przede wszystkim ważne jest zaufanie do sprzedającego i sprawdzenie jego produktu.

 

Jak przechowywać miód?

Miód powinno się przechowywać w temperaturze 10-14 °C w zamkniętych pojemnikach, gdyż miód jest bardzo higroskopijny tzn. pochłania wilgoć i zapachy. Powinniśmy chronić miód od światła.

 Miód wlany do słoików.

Miód w słoikach.

 

Inne produkty pszczele.

Pyłek kwiatowy – jest to produkt roślin, który pszczoła przynosi do ula. Pyłek kwiatowy zawiera całą gamę witamin, mikroelementów, biopierwiastków,  białek i enzymów. Pyłek kwiatowy obniża ciśnienie krwi, wspomaga odporność organizmu, poprawia samopoczucie, oczyszcza wątrobę, wspomaga leczenie białaczki i anemii i wiele innych..

Pierzga - jest pyłkiem kwiatowym w postaci obnóży złożonym przez pszczołę zbieraczkę do komórki plastra i zmieszanym przez pszczołę ulową z wydzieliną gruczołów ślinowych oraz miodem. Pierzga zawiera około 12% mniej białka, tłuszczu o 66%, wzrasta natomiast ilość cukrów o 60% i innych składników o około 23%. W pierzdze występuje dużo kwasu mlekowego - 3,1%, oraz więcej jest witaminy K. Inna jest też zawartość jakościowo-ilościowa enzymów.

Propolis (kit pszczeli) – substancja żywiczna powstająca z żywicy roślin zebranych przez pszczoły. Kit w ulu ma za zadanie uszczelniać i dezynfekować, utrzymywać higienę. Propolis ma silne działanie bakteriobójcze a co za tym idzie przyspiesza gojenie się ran. Dostępny jest w postaci czystej, maści, roztworu alkoholowego i tabletek.

 

 


Wiedza.

 

Wiedza i świadomość przy wyborze produktów jest najważniejsza. Chcemy kupić produkt, z którego będziemy zadowoleni i będziemy pewni jego jakości. Pasieka Wigor w swojej ofercie posiada tylko najwyższej jakości produkty pszczele takie jak miody, pyłek kwiatowy, propolis. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą jak i do kontaktu. Miody Pasieki Wigor & Pasieka Wigor Kontakt.